Sosyal Medya

Coğrafyamız

Türkiye’ye karşı PYD ittifakı

Suriye Geçici Hükümeti Sağlık Bakanı Cuma: “Terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’ye destek konusunda Rusya ve ABD anlaştı. Her iki taraf da PYD’yi güçlendiriyor ama başarılı olamayacaklar çünkü bizim Suriye’deki varlığımız bin seneden fazladır” sürüyor.



Suriye Geçici Hükümeti SaÄŸlık Bakanı Muhammed Vecih Cuma, Rusya ve ABD'nin terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'ye destek konusunda anlaÅŸtığını belirterek, “Her iki taraf da PYD'yi güçlendiriyor ama baÅŸarılı olamayacaklar çünkü bizim Suriye'deki varlığımız bin seneden fazladır. Hiç kimse kuÅŸkuya kapılmasın, Suriye'deki Türkmen varlığını bitiremeyecekler" dedi. Suriye'deki Türkmenlerin sadece Halep kırsalında deÄŸil, ülkenin her bölgesinde yaÅŸadığını hatırlatan Cuma, göçe zorlanan sivil halkın Türkiye'den baÅŸka sığınacak yeri bulunmadığını anlattı. Cuma, “Türkiye'nin önerdiÄŸi güvenli bölgenin oluÅŸturulması ÅŸart. Çocuklar ve kadınlar Rus bombalarından kaçıyor. Rusya bizim gözümüzde iÅŸgalcidir. Keza Ä°ran da aynı ÅŸekilde Suriye'ye müdahil olmuÅŸtur. Durumdan vazife çıkarmak isteyen PYD de bu bölgeye hakim olmak istiyor. Farklı kılıfla ilerliyor" diye konuÅŸtu.

Fırat'ın batısı için pusudalar

 

 

 

 

 

 
 



Suriye PKK'sı PYD, Fırat'ın batısında ilerleme çabaları için ABD desteğinin 'şimdilik' azalması üzerine, Rusya ile işbirliğine hız verdi. PYD, bir süredir Halep'in kuzeyinde Türkiye sınırında güvenli bölge ilan edilmesi planlanan Azez-Cerablus hattında iki yönlü ilerlemeye çalışıyor. Örgüt, geçen ay ABD yardımıyla Fırat Nehri'ne ulaşmıştı. 27 Aralık'ta ABD hava desteğiyle Fırat Nehri üzerindeki Tişrin Barajı'nı IŞİD'den alan PYD, ardından nehrin batısındaki Ebu Kalkal bölgesine dayandı. PYD'nin nehrin batısında Mümbiç'i alabilmesi için hava desteği gerekli. Hava desteğini ABD'den alamayan Suriye PKK'sı, bunun için Rusya'yı bekliyor. Örgüt hava desteği verilmesi konusunda Moskova ile yoğun temas içinde. Aylardır Rusya ile ittifak halinde hareket eden PYD, Rus birliklerine Kamışlı kentini açmış, buraya 100 civarında Rus askeri yerleşmişti. Mardin'in Nusaybin ilçesinin hemen karşısında bulunan Kamışlı Havaalanı'nda ise Ruslar, pist genişletme çalışmaları başlatmıştı. ABD ve Rusya'nın, Kobani-Afrin hattını PYD eliyle birleştirip Türkiye'nin Halep'le bağlantısını kesmek istediği belirtiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.